23 noiembrie – Ziua Economiștilor din România

În aprilie 1997, cel de-al III-lea Congres al Asociației Generale a Economiștilor din România (AGER) a desemnat ziua de 23 noiembrie ca fiind „Ziua Economistului”. Această zi de 23 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător; s-a considerat a fi o zi importantă, întrucât semnifică punerea temeliei celei mai importante discipline economice din învățământul universitar: economia politică.

La 23 noiembrie 1843 Ion Ghica inaugura, la Academia Mihăileană din Iași, cursul de economie politică, cu o lecție care reprezenta nu numai un moment de vârf al învățământului românesc, dar și un exemplu de patriotism : „Despre importanța economiei politice”. În cadrul acestei prime prelegeri, Ion Ghica sublinia necesitatea de a se studia economia politică, pentru că aceasta „reprezintă cea mai sigură cârmă în stare să lumineze întru căutarea intereselor noastre materiale și morale”. În expunerile sale, Ion Ghica șoca prin noutatea cunoștințelor însușite la Paris. Prelegerile sale erau atât de interesante, încât el însuși remarca : „la cursul meu de economie politică începuse a veni mulți boieri și ascultau cu atenție”. Lecția cu tema “Despre importanța (însemnătatea) economiei politice” predată de către prof. Ion Ghica a fost ulterior publicată, pe 27 februarie 1844, în “Foaie științifică și literară” nr. 8 (subtitlul revistei “Propășirea”, al cărei titlu fusese interzis de cenzură).

Ion Ghica, mare dascăl economist și mare om de cultură, a predat la Academia Mihaileană din Iași cursuri de geometrie descriptivă, de geologie și mineralogie, primind pentru “sîrguința și buna întrebuințare”, din partea domnitorului Mihail Sturza, rangul de vel-spătar pe 17 februarie 1843. Pe 7 septembrie, același an, este numit “profesor public în clasele înalte de economie politică”.

Astăzi, economistul, dincolo de a fi un bun contabil, un bun statician, un bun cunoscător al legislaţiei fiscale este, în mare măsură, un vizionar și un excelent interpret.

“Un bun economist trebuie să posede o rară combinaţie de înzestrări. El trebuie să fie, într-o anumită măsură, matematician, istoric, om politic, filosof. Trebuie să înţeleagă particularul prin prisma generalului şi, în acelaşi elan de gândire, să cuprindă deopotrivă abstractul şi concretul. El trebuie să fie dezinteresat, dar în egală măsură să vizeze un scop; să fie distant şi incoruptibil ca un artist dar, în același timp, pragmatic și raționalist.” – Robert Heilbroner

Sursa info: www.ceccarbusinessmagazine.ro

Sursa foto: www.descopera.ro микрозайм онлайн на карту без проверок срочно