Atașamente standard

 

Accesoriile standard sunt piese montate pe un lanț de bază pentru a-l adapta pentru un anumit scop ca mijloc de transport. Atașamentele pot forma o parte integrantă a plăcii de legătură sau pot fi încorporate în lanț ca înlocuire a zalei de legătura normale. Alte accesorii (în funcție de tip) sunt fixate pe plăcile lanțului prin sudare, pe una sau pe ambele părți ale lanțului.

– Accesoriile de tip F asigură o suprafață plană în unghi drept față de placa lanțului. Sunt utilizate pentru fixarea împingătorilor, a barelor de răzuire etc.

– Accesoriile de tip K oferă o platformă paralelă cu linia lanțului și axa boltului. Acestea sunt utilizate pentru fixarea lamelelor, racletilor, cupelor… etc.
– Atasamentele de tip L sunt integrale cu plăcile exterioare ale lanțului. În mod normal, acestea au unul sau două orificii (L2 preferat), dar pentru utilizare în aplicații cu racloare pot fi furnizate fără găuri și cu lățimi variate ale cutiei (tip LO).
– Rolele exterioare au două avantaje principale; ca suport de încărcare directă, acestea permit rolelor cu lanț să fie utilizate exclusiv în scopuri de angrenare și, în caz de uzură a rolelor exterioare, pot fi înlocuite cu ușurință fără a recurge la înlocuirea lanțului. Acestea sunt deosebit de utile atunci când atașamentele împiedică rolele de angrenare să ruleze pe șinele de susținere pe traseul de întoarcere sau în cazul în care încărcarea rolelor este mare.
– Știfturile de fixare pot fi asamblate fie prin bolturi tubulare, fie prin plăci de legătură și sunt fixate cu o piuliță și o șaibă cu arc.  Găurile din plăcile interioare sunt înfundate pe fața interioară pentru a împiedica capetele șuruburilor să atinga dinții pinionului.