Why Choose Us

Quality brands and Work
Fully licensed and insured
100% service warranty

Să începem să lucrăm împreună

Vă rugăm să nu ezitați să ne contactați. Vă vom contacta în 1-2 zile lucrătoare. Sau sună-ne acum.
 • +07 554 332 322
 • office@primagra.ro

Termografia

Se știe că multe dintre componentele echipamentelor/dispozitivelor industriale se încălzesc în timpul funcționării. Unele din deviațiile de temperatură pot fi produse de căldura generată de problemele echipamentului rotativ. Aceste probleme pot fi corelate, de exemplu, cu rulmenți, etanșări și greșeli de aliniere. Alte motive pot fi variațiile din fluxurile proceselor, defecțiuni ale supapelor, contact electric sau probleme de conturnare.

Inspectarea termografică a echipamentelor/instalațiilor – ca parte importantă a activităților de mentenanță – trebuie făcută regulat și după rute concepute corespunzător. Periodicitatea și scenariul de verificare prin inspectare depind de mulți factori, inclusiv de condițiile de mediu, de contextul de lucru, de standardele implementate, de cerințele de siguranță, etc.

Sunt domenii în care inspectarea termografică a devenit obligatorie însă, dincolo de reglementări, ea este binevenită deoarece vă ajută să evitați situații de pierderi economice datorate întreruperii activității, cheltuieli necesare pentru depanări, incendii etc. Verificarea termografică are marele avantaj de a se face fără oprirea echipamentelor/instalațiilor inspectate, fiind o metodă non-contact și chiar prin vizare în locuri inaccesibile direct.

Verificările termografice sunt recomandate și la testarea pre-producție a instalațiilor industriale noi, rezultatele fiind utile pentru ajustările și/sau certificările dinaintea dării complete în exploatare.

Inspectarea termografică a echipamentelor/instalațiilor cuprinde:

 • Definirea traseelor de termografie și intervalele de inspecție
 • Inspecția camerei termografice urmând trasee stabilite
 • Analiza datelor inspecției termice și vizuale
 • Prezentarea rezultatelor și recomandări privind reparațiile

Situații de potențial defect detectabile cu ajutorul echipamentelor de inspectare termografică:

 • Rulmenți defecți (sau lagăre în care fricțiunea nu mai are loc în limite normale);
 • Reductoare în situații de lubrifiere insuficientă;
 • Flanșe sau cuplaje elastice de arbori în rotație;
 • Cuplaje intermitente de arbori în rotație (ambreiaje);
 • Excentricități apărute la arbori cu rotație de mare viteză;
 • Dispozitive de frânare/amortizare a componentelor în mișcare;
 • Dereglări ale toleranțelor componentelor în mișcare (de exemplu, la conveioare sau linii de producție);
 • Diminuarea spațiilor de ventilație naturală/forțată din interiorul echipamentelor/instalațiilor (împiedicarea convecției termice);
 • Înfundări ale circuitelor de răcire forțată (circuite cu agent termic – ulei, apă, azot);

 

Citirea și interpretarea imaginilor IR necesită pregătire din partea personalului, iar uneori este necesar să se compare imaginile termografice curente ale unor echipamente cu imagini prelevate anterior, ceea ce presupune nu doar un plus de competență, ci și organizarea stocării jurnalizate a imaginilor.

Tot de experiența personalului ține și faptul că, uneori, camera video/foto poate surprinde și elemente false din perspectiva mentenanței: becuri, reflexii ale unor părți lustruite ale componentelor de metal, etc. Deși sunt detectate cu ușurință situațiile de supraîncalzire a unor componente (sugerând apropierea/existența unei defecțiuni), cauza poate fi uneori găsită în alte componente proxime, fiind necesare corelări cu informații adiționale (inclusiv alte teste sau măsurători).

E nevoie de atenție, de competență, de experiență și chiar de intuiție pentru a interpreta corect imaginile și, eventual, pentru a vedea dincolo de aparențe.

Echipa noastră tehnică de specialiști vă stă la dispoziție cu soluții profesionale de inspectare termografică a echipamentelor și instalațiilor industriale!

%d bloggers like this: