Brochure

Vă rugăm să descărcați documentul nostru pentru a vedea datele specifice ale serviciului și modul în care lucrăm.

Why Choose Us

Quality brands and Work
Fully licensed and insured
100% service warranty

Să începem să lucrăm împreună

Vă rugăm să nu ezitați să ne contactați. Vă vom contacta în 1-2 zile lucrătoare. Sau sună-ne acum.
 • +07 554 332 322
 • office@primagra.ro

Asistență la montare/demontare rulmenți

Măsuri pentru prevenirea opririlor neplanificate ale mașinilor:

 • Montare/Demontare utilizând scule și dispozitive adecvate
 • Respectarea procedurilor de montare/demontare
 • Asistență tehnică
 • Cursuri și instruiri teoretice și practice

MONTAREA RULMENTILOR:

Montarea este una dintre etapele importante care stabilește durata de viață a rulmentului. Dacă rulmentul nu este montat corespunzător, neutilizându-se metoda și instrumentele adecvate, durata de viață a rulmentului va fi mult diminuată. Aproximativ 16% dintre toate defecțiunile premature ale rulmenților sunt rezultatul montării precare sau a utilizării de tehnici incorecte de montare.

În funcție de fiecare aplicație în parte și pentru o montare corectă și eficientă a rulmentului, se utilizează metode diferite de montare: mecanică, hidraulică sau termică.

Sfaturi utile de la specialiștii noștri, pentru o montare corectă a rulmenților:

 1. Pregătirea înaintea montării
 • Depozitarea corectă a rulmenților
 • Planificarea operațiilor
 • Identificarea și alegerea corectă a rulmenților
 • Pregătirea pieselor și a utilajele necesare montării (mecanice, hidraulice sau termice – în funcție de metoda folosită)
 • Curațarea subansamblelor înainte de montaj
 • Alegerea unei încăperi curate pentru efectuarea montajului; nu în hala de lucru!
 • Verificarea dimensională a pieselor conjugate:
 • Se vor face fișe de măsurători atât pentru arbore, cât și pentru carcasă
 • Se vor măsura cu micrometrul atât diametrul arborelui, cât și alezajul carcasei, în 4 puncte
 • Se vor măsura cilindricitatea și bătaia radială, precum și perpendicularitatea umărului arborelui sau carcasei
 1. Manipularea corectă a rulmenților
 2. Utilizarea pastei de montare pentru a facilita introducerea rulmentului
 3. Efectuarea montarii rulmentului în funcție de metoda aleasă: la rece, la cald sau hidraulică
 4. Lubrifierea, după montare, cu o unsoare specială pentru rulmenți
 5. La final se va verifica dacă montajul a fost efectuat corect (absența anomaliilor: zgomote, vibrații, temperaturi sau jocuri anormale)

Foarte important! Este posibil ca dificultățile de montare să indice faptul că produsele sunt contrafăcute. Achizitionând produse prin canale de distribuție autorizate, evitați eventualele costuri inutile! Astfel, venim în sprijinul clienților noștri cu produse certificate, de cea mai bună calitate și servicii profesionale de asistență la montare/demontare rulmenți, cu acoperire natională 100%.

DEMONTAREA RULMENȚILOR:

Deși un rulment demontat nu poate fi reutilizat, demontarea rulmenților cu instrumente și metode adecvate, joacă un rol esențial în prevenirea deteriorării altor componente ale utilajelor, cum ar fi arborele și carcasa, care sunt deseori reutilizate. În plus, tehnicile incorecte de demontare pot pune în pericol sănătatea personalului tehnic.

Demontarea rulmenţilor din carcase şi de pe arbori cu ajustaje de strângere, se realizează cu mijloace mecanice, termice sau hidraulice, în ordine inversă operaţiilor de montare, demontând întâi elementele cu strângere mai mică. 

Urmați sfaturile specialiștilor noștri în privința metodelor corecte și a uneltelor adecvate pentru demontare. Efectuați corect demontarea mecanică, hidraulică și termică a rulmenților dvs.!

Demontarea mecanică a rulmenților se efectuează cu ajutorul unui extractor. Alegerea extractorului depinde de:

 • natura și diametrul cuplajelor oferite pentru definirea distanței, deschiderii și forței necesare extragerii
 • accesibilitatea cuplajelor: exterioare, interioare sau speciale
 • forța de extragere necesară: alegeți un punct de sprijin pe axul central, în exteriorul piesei sau cu ajutorul accesoriilor de extragere. Extractoarele prevăzute cu pompă și mecanism de acționare hidraulic le oferă operatorilor dvs. o forță de extragere foarte importantă, în plus față de forța lor musculară. Extragerea este facilitată datorită sistemului de centrare automată a brațelor.

Particularitățile demontării hidraulice

Pentru a demonta componente mecanice de toate dimensiunile și care necesită eforturi importante de extragere, recomandarea noastră este aceea de a opta pentru demontarea hidraulică.

Extragerea rulmentului se poate realiza în 2 moduri:

 • extragerea arborelui conic
 • extragerea manșonului de strângere și a manșonului de demontare cu piuliță hidraulică

Descoperiți gama noastră de scule pentru montare/demontare hidraulica pentru rulmenții dvs.!

Particularitățile demontării termice

Demontarea de pe arbori a rulmenţilor şi a inelelor de dimensiuni mijlocii şi mari, în serie, este uşurată mult prin utilizarea mijloacelor termice. Rulmentul sau inelul interior separabil, este încălzit până la 80 – 100 °C astfel încât, prin dilatare, să poată fi uşor scos de pe arbore.

Sunt mai multe modalităţi de încălzire, în funcţie de repetabilitatea operaţiei de demontare şi de dimensiunile elementului care trebuie demontat. Astfel încălzirea se poate face:

 1. a) În băi cu ulei mineral având temperatura de 80 – 100 °C astfel încât să se încălzească numai inelul sau rulmentul, protejând restul arborelui cu azbest sau carton. Extracţia propriu-zisă se face cu mijloace mecanice.
 2. b) Pentru inelele din gama dimensiunilor mijlocii şi mari se poate utiliza un inel extractor termic din aluminiu, încălzit prin inducţie, până la cca 220 °C, după care se introduce inelul ce trebuie demontat şi se strânge cu ajutorul celor două mânere alăturate. Astfel, inelul se dilată suficient pentru a permite extragerea uşoară. Pentru protejarea căii de rulare, inelul se unge cu ulei siliconic rezistent la oxidare.

Primagra Romania vine în sprijinul dumneavoastră cu servicii profesionale de asistență la montare/demontare rulmenți, cu scule de montare/demontare rulmenți, cu încălzitoare prin inducție și cu instruiri și cursuri adresate personalului tehnic.