La mașinile moderne actuale, alinierea arborilor reprezintă o componentă vitală a activității zilnice de mentenanță. Mașinile și utilajele trebuie să fie permanent în stare de funcționare, cu minimum de întreruperi. Defectarea unei mașini cauzează pierderi însemnate de producție. O modalitate ușoară și extrem de precisă este de a utiliza sistemele de aliniere bazate pe laser, sisteme care oferă rezultate precise și fiabile.

DEZALINIEREA

Dezalinierea este abaterea de la coaxialitate a arborilor atunci când un echipament lucrează în condiții jobitel xjobs normale de operare.CUM POATE Fl DEPISTATĂ DEZALINIEREA?Există mai multe simptome care indică dezalinierea. Printr-o observație atentă se poate depista fără echipamente speciale:
– defectarea prematură a rulmenților, etanșărilor, cuplajelor și arborilor;
– nivele maxime de vibrații radiale și axiale;
– temperatura ridicată a uleiului lubrifiant și a carcasei în zona rulmenților;
– pierderi de lubrifianți pe la etanșările rulmenților;
– temperatura ridicată a cuplajului în timpul funcționării și după oprire (poate să apară praf de cauciuc în zona cuplajului elastic);– slăbirea șuruburilor de fixare pe postament;
– slăbirea, fisurarea sau chiar ruperea bolțurilor de cuplare;
– pierderi de unsoare din cuplajele dințate;
– utilaje asemănătoare au nivele mai mici de vibrații și par să aibă durată de viață mai lungă în funcționare;
– fisurarea sau chiar ruperea arborilor în zona rulmenților sau a cuplajelor.

ALINIEREA

Alinierea arborilor înseamnă :
• creșterea siguranței în exploatare;
• creșterea productivității;
• creșterea calității;
• creșterea profitului;

DEZALINIEREA ȘI CONSUMUL DE ENERGIE

Dezalinierile au un impact direct asupra consumului de energie, studiile arătând că în urma unor alinieri corecte economiile de energie pot fi cuprinse între 2 și 17%. Termogramele de mai jos arată la două cuplaje diferite căldura generată datorită dezalinierii.

EFECTELE DEZALINIERII ASUPRA RULMENȚILOR ȘI ETANȘĂRILOR

Durata de viață a rulmenților este afectată direct de sarcinile aplicate. Cea mai mică dezaliniere poate genera forțe excesive asupra rulmenților și etanșărilor. O mașină dezaliniata induce sarcini asupra ambilor rulmenți și arbori. Ca efect secundar, etanșările se deschid, permițând ieșirea lubrifiantului din lagăr și pătrunderea contaminanților. Toate acestea duc la reducerea dramatică a duratei de viață a rulmenților.

Unde:
P= Fr ÷ Fa = încărcarea rulmentului
C =constanta care depinde de tipul rulmentului
L10= durata de viață în milioane de rotații

sch
emerson
fixturlaser
flender
nsk
ntn
optibelt
renold
timken
weicon

Previous
Next