Ziua internationala a pamantului

22 aprilie – Ziua Internațională a Pământului

Ziua Pământului se sărbătorește începând din 22 aprilie 1970, ca o mișcare pentru protejarea mediului înconjurător față de schimbările climatice, cea mai mare provocare pentru viitorul umanităţii şi pentru susţinerea sustenabilă a vieţii pe planetă. Ziua Pământului este un manifest pentru ocrotirea planetei în acord cu o dezvoltare durabilă.

Aniversată pentru prima dată în 1970, Ziua Planetei Pământ a fost iniţiată de senatorul american Gaylord Nelson şi celebrată, iniţial, doar pe teritoriul SUA, cu scopul de a trezi clasa politică și atenţia publicului larg din dezinteresul pe care îl arătau față de mediu.

Demersul său a fost inspirat de mai multi factori: mişcarea anti-război a studenţilor față de războiul din Cambodgia, poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată atunci ”semn al prosperității”, un accident nuclear în Carolina de Sud (ascuns publicului) ș.a.

Astfel, a început să se vorbească din ce în ce mai des despre mediul înconjurător și, practic, a luat naștere mișcarea ecologistă modernă.

Ziua Pământului a fost celebrată, în primul an, de circa 20 de milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri.

Legile privind aerul curat, apa curată şi speciile pe cale de dispariţie au fost create ca răspuns la aniversarea primei Zile a Pământului în 1970, care a avut ca rezultat şi crearea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (EPA).

În anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, succes datorat eforturilor depuse de activistul Denis Hayes.

În 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie – sărbătoare oficială a planetei Pământ – Ziua Internaţională a Mamei-Pământ, ce recunoaşte legătura noastră cu planeta care ne susţine şi ne hrăneşte.

Dacă la nivel internațional Ziua Pământului a fost sărbătorită destul de timpuriu, în România aceasta a fost sărbătorită începând cu anul 1990.

Sursa: www.agerpres.ro si www.francisc.org

Vă invităm să citiți și alte teme din blogul nostru: Blog Primagra Romania

%d bloggers like this: