Povestea lui Dasrath Manjhi – omul care a tăiat un munte cu o daltă și un baros, în numele dragostei

Undeva, într-o mină din India, un zilier pe nume Dasrath Manjhi a luat o decizie care avea să-i ofere un loc în istoria vieții.

Dasrath abia se căsătorise cu tânăra Phalguni Devi și trăiau în Gehlaur, un sătuc uitat de lume. El lucra în mina și era nevoit ca zilnic să treacă un munte pentru a ajunge la locul în care lucra pentru a-și duce traiul greu.

Nici copiii nu puteau ajunge la școlile din apropiere pentru că dihania de piatră îi împiedica să ajungă aproape de civilizație. Așa că, într-o zi ca oricare alta, Dasrath a luat o decizie care avea să schimbe atât viața familiei sale, cât și a comunității în care locuia.

Cu un ciocan și cu o daltă, omul s-a apucat să cioplească muntele la propriu. Vecinii săi îl considerau nebun, însă Dasrath avea un gând pe care trebuia să-l ducă la bun sfârșit: un drum prin munte care să-i ajute pe semenii săi să nu mai piardă zile întregi pentru a ajunge în oraș. Potecuța pe care abia încăpea un om se transforma, în fiecare zi, într-un drum de acces în toată regula, iar oamenii din sat începuseră să-l privească cu alți ochi. Iubita lui soție îi aducea mereu  apă și mâncare, până într-o zi când s-a rănit foarte grav în drumul pe care îl străbătea zilnic prin munte. Soarta a fost cruntă, iar Phalguni s-a stins repede, lăsându-i un gol imens în suflet eroului din Gehlaur.

Când iubita sa soție s-a stins, totul a devenit o luptă între el și munte. Manjhi a luat totul personal pentru că avea impresia că namila de piatră o ucisese pe Phalguni.

Rămas singur, bărbatul s-a apucat cu și mai multă ardoare de cioplit muntele. Se spune că au trecut peste 20 de ani de la prima zi în care eroul nostru a scos prima bucată de piatră și până când drumul a fost gata. Victoria „Omului Muntelui” a venit și cu un preț pe măsură. Dasrath s-a îmbolnăvit de cancer, iar la 73 de ani s-a stins, cu mulțumirea că a făcut fericită o întreagă comunitate.

Acum, toţi locuitorii din provincia Gaya îşi aduc aminte de “Omul muntelui” şi nu ezită să-şi exprime respectul pentru cel care le-a făcut viaţa mai uşoară. Dasrath a reuşit să transforme o potecuţă, pe care de-abia putea trece o persoană, într-un drum lung de 110 de metri şi lat de 4 metri.

Ceea ce se evidențiază cu adevărat este bătălia sa împotriva circumstanțelor nefavorabile și voința sa de a schimba destinul poporului său. Chiar și astăzi, povestea continuă să inspire oamenii din satul său și milioane de oameni din toată lumea.

Sursa: www.shtiu.ro