14 septembrie ziua inginerului roman

14 septembrie – Ziua Inginerului Român

Ziua Inginerului Român este sărbătorită, începand cu anul 2000, pe data de 14 septembrie, fiind instituită prin Hotărârea de Guvern 525/2000.

Alegerea datei de 14 septembrie este strâns legată de inaugurarea Podului de la Cernavodă, denumit inițial Podul Regele Carol I. Pe data de 14 septembrie 1895 a fost inaugurat cel mai mare complex de poduri din Europa acelor vremuri și al treilea ca lungime din lume. Podul Regele Carol I – redenumit în perioada comunistă Podul Anghel Saligny  a fost proiectat și construit între anii 1890 și 1895 de către inginerul Anghel Saligny, profesor la Universitatea Politehnică Bucureşti. Scopul construcției era asigurarea legăturii feroviare între București și Constanța.

Universitatea Politehnică din Bucureşti este cea mai veche şcoală de ingineri din România. Istoricul Universității este strâns legat de înfiinţarea, de către Gheorghe Lazăr, a primei Şcoli tehnice superioare cu predare în limba română, în anul 1818, la mănăstirea Sfântul Sava din Bucureşti.

Primele încercări de organizare a asociaţiilor inginereşti sunt consemnate în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când se înfiinţează ”Societatea de Ingineri şi Arhitecţi” (1876), potrivit Asociaţiei Generale a Inginerilor din România – www.agir.ro.

Cea dintâi societate durabilă a inginerilor, Societatea Politehnică, a fost constituită la 6 decembrie 1881, în prezenţa regelui Carol I, cu ocazia inaugurării primei căi ferate proiectate şi realizate în întregime de ingineri români, respectiv Buzău-Mărăşeşti. În 1918, în anul Marii Uniri, a fost înfiinţată, la Iaşi, Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR). Cele două asociaţii şi-au desfăşurat activitatea în paralel, până în 1949, când au fuzionat, sub denumirea de Asociaţia Ştiinţifică a Tehnicienilor, denumită, ulterior, Asociaţia Ştiinţifică a Inginerilor şi Tehnicienilor (1951-1962) şi Consiliul Naţional al Inginerilor şi Tehnicienilor (până în decembrie 1989), potrivit www.agir.ro.

Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR) a reapărut pe scena societăţii civile româneşti după decembrie 1989, fiind legal recunoscută la 13 ianuarie 1990. AGIR este membru al Federaţiei Mondiale a Organizaţiilor Naţionale Inginereşti (WFEO). Demersurile depuse de WFEO s-au concretizat prin declararea de către UNESCO, în noiembrie 2019, a datei de 4 martie drept Ziua mondială a ingineriei pentru dezvoltare durabilă, singura zi internaţională dedicată ingineriei şi marcată pentru prima dată în 2020, potrivit www.agir.ro. Cu prilejul Zilei mondiale a ingineriei sunt reafirmate Obiectivele Organizaţiei Naţiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă, în special în ce priveşte angajamentul de realizare a prevederilor Agendei ONU 2030, conform www.agir.ro şi worldengineeringday.net.

Sursa: www.agerpres.ro
Citiți și alte teme din Blogul nostru!