Diagnoza si masuratori pe utilaje dinamice

In parteneriat cu

Vibrotest Diagnostic IASI :

Masuram frecventa, amplitudinea, si viteza vibratiilor

Calculam durata de functionare ale utilajelor

Monitorizam conditiile de functionare ale utilajelor

Localizam si identificam defectiuniile

Echilibram pe pozitie

Oferim consultanta

Necesitatea reducerii costurilor de productie a determinat evolutia in timp a diferitelor sisteme si concepte de mentenanta:

  1. MENTENANTA CORECTIVA (sau in avarie) in care utilajele functioneaza pana la oprirea lor accidentala datorita uzurii instaurate sau datorita aparitiei unor defectiuni. Reparatia inseamna, de regula, inlocuirea subansamblului avariat sau chiar a intregului utilaj. Aceasta situatie este cea mai nefericita si implica in mod evident costuri de mentenanta mari.
  2. MENTENANTA PLANIFICATA in care utilajele sunt oprite in mod planificat, in functie de numarul de ore de functionare acumulate, pentru efectuarea reviziilor tehnice (RT), reparatiilor curente(RCL RC2 ) si a reparatiilor capitale (RK). In acest sistem nu conteaza gradul de uzura instalat, ci numarul de ore de functionare acumulat. Astfel, este posibil ca o parte dintre componente si subansamble inca functionale sa fie inlocuite. Costurile de mentenanta planificata vor fi in aceasta situatie mai mici decat in situatia prezentata anterior.
  3. MENTENANTA PREVENTIVA si PREDICTIVA in care utilajele functioneaza in conditii de siguranta pana la instalarea unui anumit nivel de uzura, sau aparitia unui defect. In acest sistem, utilajele vor fi oprite la o data anticipata cu cateva saptamani inainte, iar reparatia va fi facuta doar acolo unde este nevoie.

Sistemul de mentenanta preventiva si predictiva permite depistarea din timp, localizarea si identificarea defectiunii sau a piesei uzate, precum si calculul duratei de functionare in conditii de siguranta a utilajului.

In acest fel este posibila planificarea opririi, pregatirea echipei de interventie, comandarea pieselor de schimb necesare si reducerea la minim a duratei de stationare pentru reparatii astfel ca, in mod clar, costurile de mentenanta vor fi minime.

Pentru a ne plasa in aceasta situatie "fericita", trebuie sa avem in vedere ca starea tehnica de functionare a unui utilaj poate fi apreciata pe baza "simptomelor" pe care le manifesta in timpul functionarii: vibralii, zgomote, cresterea temperaturii lagarelor, variatia temperaturii si presiunii in circuitul de racire, etc. Dintre toate acestea, nivelul de vibratii si nivelul de zgomot sunt principalele criterii (principalii parametri) de evaluare a starii tehnice de functionare a unui utilaj. Mentenanta preventiva presupune masurarea periodica a vibratiilor si zgomotelor de pe lagare si compararea valorilor masurate cu cele prescrise de producatorul utilajului sau cu standardele in vigoare.

In momentul in care se constata ca  nivelul vibratiilor a ajuns in domeniul "inca admisibil" este avertizata echipa de mentenanta sa fie gata de interventie in orice moment.

Cand nivelul vibratiilor a depasit valoarea maxim admisibila este necesara oprirea utilajului, demontarea acestuia pentru a determina cauzele si apoi, repararea defectiunilor.

MENTENANTA PREDICTIVA reprezinta un salt calitativ superior intr-un sistem de mentenanta modern, indiferent de ramura industriala sau de specificul de productie, deoarece ofera informatiile necesare pentru:

       - depistarea din timp a apariliei defectiunilor;

       - localizarea acestora;

       - diagnosticarea defectiunilor;

      - calculul duratei de functionare in conditii de siguranta a utilajului.

Toate acestea sunt posibile prin analiza in frecventa a vibratiilor (analiza FFT).

In realitate, nici un utilaj nu functioneaza fara sa vibreze. Totul este ca nivelul de vibralii sa se situeze in limite admisibile. Studiul vibratiilor a aratat ca fiecare defect in parte are propria sa frecventa caracteristica. In timpul functionarii, toate sursele de vibratii transmit energia lor, prin lagare, la batiu si fundatie.

Utilajele luate sub supraveghere trebuie masurate, daca functioneaza normal, la intervale de timp precizate in documentatia furnizorilor sau in standarde. Evidenta valorilor masurate si a numarului de ore de functionare pentru utilaje sunt importante pentru diagnosticarea defectiunilor. In fig. 1 este reprezentat graficul nivelului de vibratii pentru L111 lagar, unde in ordonata este amplitudinea vibratiei, iar in abscisa este numarul de ore sau zile de functionare al utilajului.


                                                   

In momentul (Ti) in care se observa ca amplitudinca vibratiilor incepe sa aiba tendinta crescatoare, masuratorile vor fi etectuate la intervale mai scurte de timp. Dupa un numar de masuratori, (cand se obtine certitudinea, tendinta este crescatoare (72), se fac achizilii de semnale pentru: analiza in frecventa a vibratillor cu scopul de a localiza defectiunea si pentru a determina ce anume este defect (fig. 2) si calculul duratei de functionare in conditii de siguranta (fig. 1)  din momentul Ti si pana in momentul in care nivelut de vibratii va atinge limita maxim admisibila. O conditie esentiala in reusita sistemului de mentenanta preventiva si predictiva este buna colaborare si comunicare intre personalul de supraveghere si personalul de intretinere si reparatie.

Pentru a fi la curent cu cele mai recente informari si evenimente ale companiei, va rugam introduceti e-mailul dumneavoastra in spatiul de mai jos.

16.01.2017

Iran…Noua Era a Leului Bucovinean

   Cautarea permanenta de noi provocari si spiritul neresemnat...iata doua dintre caracteristicile care pot descrie cel mai bine esenta companiei noastre. Asociem aceste trasaturi cu prog
» citeşte mai mult
27.11.2014

Ati vazut Pulp Fiction? Avem personajele desprinse din film, la Iasi

Ati vazut Pulp Fiction? Quentin Tarantino a reusit sa creeze in acest film un moment epic, si ma refer la faza cand cafeneaua in care se aflau Samuel Lee Jackson si John Travolta este jefuita de un
» citeşte mai mult
06.10.2014

Va asteptam la TIB, organizat de Romexpo in perioada 15-18 octombrie 2014

     In calitate de furnizor complet de rulmenti si produse specific industriale, Primagra isi bifeaza inca o data prezenta la TIB, Targul Tehnic International, editia 2014. Avem ono
» citeşte mai mult
23.05.2014

Va invitam la Agriplanta, intre 5-8 iunie 2014, la Fundulea, in jud. Calarasi

          Ca si anul precedent, Primagra va fi prezenta la Agriplanta, targ cu specific agricol, organizat in Fundulea, judetul Calarasi intre 5-8 iunie 2014. Ne puteti viz
» citeşte mai mult

Arhiva

calendarul se încarcă
» vezi toate postările