Intrebari Frecvente

1.  Ce se intelege prin “aplicatie” ?

Raspuns:

Aplicaţia poate fi: motor, pompa, ventilator, reductor, cutie de viteze pentru masini-unelte, arbore principal de masini-unelte, etc.

2.  Care este legatura dintre jocul rulmentului si temperatura de functionare?

Raspuns:

Pentru temperaturi maxime de functionare pana la 70°C, jocul intern normal, radial sau axial in rulment este suficient. Jocul radial al rulmentului nemontat desemneaza jocul (distanta) dintre caile de rulare si corpurile de rostogolire, masurat in planul normal pe axa de simetrie a rulmentului. Jocul axial desemneaza marimea deplasarii totale a unui inel dintr-o pozitie extrema in cealalta, pe directie axiala, in timp ce inelul celalalt ramane fix, inelele fiind coaxiale.

In cazul in care temperatura de functionare poate atinge valori pana la 150°C atunci se impune un joc radial mai mare decat normal, simbolizat cu C3 si stabilizare dimensionala, sufix S0.

Pentru temperaturi pana la 200°C, tratamentul de stabilizare dimensionala are sufixul S1, pana la 250°C sufixul S2, pana la 300°C sufixul S3, pana la 350°C sufixul  S4. Jocul radial poate fi mai mare decat C3, simbolizat C4 sau mai mare decat C4, simbolizat C5.

Toti rulmentii FAG cu diametrul exterior mai mare decat 240 mm sunt stabilizati dimensional in constructie standard, pentru temperaturi pana la 200°C.

Rulmentii care au colivia din poliamida armata cu fibra de sticla, textolit sau material plastic nu pot functiona la temperaturi mai mari de 120°C.

Rulmentii etansati, sufix 2RS, LLU, 2RSR, C2HRS, nu pot functiona la temperaturi mai mari de 110°C.

3.  Cum influenteaza mediul de lucru tipul de rulment folosit?

Raspuns:

Pentru un mediu de lucru putin agresiv, aplicatii care lucreaza in spatii inchise, fara praf sau alte impuritati in atmosfera, se pot utiliza rulmentii cu etansare fara contact, cu protectie prin capace din tabla, pe ambele fete ale rulmentului, sufixe: 2Z, 2ZR, ZZ.

Pentru medii de lucru agresive, aplicatii care lucreaza in spatii deschise sau supuse prafului sau altor impuritati fine, umiditate, apa, etc. se recomanda utilizarea rulmentilor etansati, cu contact, prin utilizarea capacelor din tabla vulcanizate cu cauciuc NBR, pe ambele fete frontale ale rulmentului. Sufixe utilizate: 2RS, 2RSR, LLU, PP, C2HRS.

4.  Care este turatia maxima de lucru?

Raspuns:

Turatia maxima de lucru da informatii despre alegerea corecta a rulmentului.

Rulmentii neetansati sau cei cu protectie, cu etansare fara contact, au aceeasi capacitate de turatie, specificata in cataloage prin turatia de referina nB.  

Rulmentii cu etansare prin contact: 2RS, 2RSR, DDU, PP au turatia de referinta nB mai mica decat cea a rulmentilor neetansati sau cu protectie.

Printr-un joc radial mai mare decat normal, C3, turatia maxima a rulmentilor radiali cu bile poate creste cu maxim 10-15%.

Produsul dintre diametrul mediu si turatie, (d+D)/2xn indica daca rulmentul poate fi utilizat in conditii de ungere cu unsoare sau cu ulei.

In general se recomanda ca factor de turatie:

 • nxDm < 500.000 pentru ungere cu unsoare,
 • nxDm < 350.000 in cazul rulmentilor etansati si
 • nxDm < 1.000.000 pentru ungerea cu ulei.

In functie de aplicatii si de rulmentii utilizati pot aparea exceptii.

Turatia maxima la ungere cu ulei este specificata in cataloage prin turatia limita nG.

5.  Care este sistemul de ungere folosit?

Raspuns:

Daca ungerea se face cu unsoare, trebuie indicat tipul unsorii, timpul de reungere si cantitatea de unsoare folosita  la reungere.

In functie de tipul rulmentului, de dimensiunile lui, de incarcarile efective in timpul functionarii, de temperatura de lucru si de factorul de turatie (nxDm) se alege din catalogul FAG calitatea adecvata a unsorii.

Timpul de reungere se poate calcula in functie de tipul si marimea rulmentului, iar cantitatea de unsoare la reungere poate fi gasita in cataloage.

In orice aplicatie se vor prevedea canale sau gauri pentru evacuarea unsorii uzate.

Pentru eliminarea factorilor subiectivi se recomanda utilizarea sistemelor automate de ungere.

In cazul ungerii cu ulei se va acorda atentie sporita rulmentilor care au colivia din material plastic sau din ploliamida, sufix TV, TN, TVP2, TVH, etc. deoarece acest material nu este intotdeauna compatibil cu uleiul folosit si se poate descompune in timp.

Ungerea cu ulei prin recircularea acestuia, cu instalatie de racire si filtrare, este solutia optima.

La ungerea in baie de ulei se recomanda ca nivelul maxim al uleiului sa nu depaseasca diametrul mediu al rulmentului montat in pozitia inferioara.

6.  Care este clasa de precizie recomandata? Ce legatura exista intre aceasta si jocul radial?

Raspuns:

Pentru marea majoritate a aplicatiilor clasa de precizie normala, PN sau P0, nesimbolizata pe rulment, este suficienta.

Clasa de precizie P6 si P5 pot fi solicitate la aplicatii speciale, aparatura medicala, cutii de viteza ale masinilor-unelte, motoare electrice, etc., de obicei acesti rulmenti fiind utilizati la prim montaj de catre producatorul de utilaje.

Pentru arborii principali ai masinilor-unelte se folosesc rulmenti din clasele de precizie P5, P4S, SP, UP, P2 care se refera atat la precizia de executie a rulmentilor cat si la precizia de rulare.

Jocul radial nu are nici o legatura cu clasa de precizie.

Jocul radial mai mic decat normal C2, respectiv C1 contribuie la o rigiditate mai buna a sistemului, la o functionare cu zgomot redus si la o pozitionare mai buna a arborelui.

In cazul in care se asociaza clasei de precizie un anumit joc in rulment cele doua grupe de sufixe se contopesc astfel: P63 (clasa de precizie P6 si joc radial mai mare decat normal C3). Astfel pot apare sufixe ca: P51, P52, P41etc.

7.  Cand se foloseste pretensionarea rulmentilor?

Raspuns:

In general rulmentii demontabili trebuie pretensionati la montaj.

Rulmentii cu contact unghiular, cu bile pe un rand sau cu role conice pe un rand, montati separat se vor pretensiona la montaj.

Rulmentii cu contact unghiular, cu bile pe un rand sau cu role conice, imperecheati in tandem, O sau X, sunt pretensionati de catre producator. Uzual se foloseste pretensionarea lejera, sufix L.

Rulmentii cu pretensionare medie, sufix M, sau pretensionare maxima, sufix H, sunt de obicei utilizati la prim montaj de catre producatorii de masini-unelte.

Rulmentii cu contact unghiular de 40 grade, utilizati in tandem pentru lagaruirea pompelor orizontale sau verticale, pot fi livrati cu joc zero la montaj, sufix 0, cu joc axial mic la montaj,  sufix A sau cu pretensionare lejera, sufix L.

8.  Cum pot fi imperecheati doi rulmenti?

Raspuns:

Doi rulmenti radial-axiali cu bile pe un rand, de precizie, pot fi imperecheati spate in spate, in O, sufix DB, fata in fata, in X, sufix DF, sau in tandem DT.

FAG, NSK executa acesti rulmenti in montaj universal, sufix U, DU sau SU.

Rulmentii in montaj universal pot fi montati si in aranjamente de trei sau patru rulmenti.

Rulmentii radial-axiali cu role conice pe un rand sunt imperecheati de catre producatori cu jocul axial prestabilit in functie de aplicatie.

9.  Care sunt materialele folosite in constructia coliviei? Cum influenteaza acestea momentul de frecare?

Raspuns:

In general rulmentii se executa cu colivia ambutisata din tabla, de cele mai multe ori nefiind simbolizata sau uneori simbolizata cu sufixul J.

Ponderea rulmentilor cu colivie din poliamida armata cu fibra de sticla sau din material plastic, sufixe TN, TV, TVH, TVP2, etc., este din ce in ce mai mare datorita costurilor reduse de fabricare.

Rulmentii de precizie si rulmentii radiali cu bile pentru turatii ridicate au colivia din textolit, sufix T.

Rulmentii de dimensiuni mari se executa cu colivia masiva din alama ghidata pe corpurile de rostogolire, sufixe  M, M1, MP etc, ghidata pe inelul interior, MB sau pe inelul exterior MA.

O serie de rulmenti radiali cu bile de sectiune redusa se executa cu colivie din tabla de alama ambutisata, sufix Y.

Materialul coliviei poate reduce momentul de frecare din rulment, in general coliviile din materiale usoare, si poate determina comportamentul la temperaturi ridicate sau la vibratii.

La ungerea cu ulei se recomanda atentie la utilizarea rulmentilor cu colivie din poliamida.

Rulmentii cu colivie din poliamida sau din plastic nu pot fi utilizati la temperaturi mai mari de 120°C.

10.  Ce rulmenti se folosesc in cazul functionarii cu vibratii permanente?

Raspuns:

Pentru ciururi vibratoare se recomanda utilizarea rulmentilor cu joc radial mai mare decat normal si cu o constructie speciala a coliviei, sufix T41A sau T41BD la FAG.

11.  Ce rulmenti se recomanda la echiparea motoarelor electrice pentru reducerea zgomotului?

Raspuns:

Pentru motoare de puteri mici si medii se recomanda ca rulmentii radiali cu bile sa aiba un joc radial mai mare decat normal, sufix C3.

Pentru motoarele de puteri mari si foarte mari se recomanda ca rulmentii radiali cu role cilindrice sa aiba un joc radial mai mare decat normal, sufix C3.

12.  Care este durata de viata a rulmentilor ofertati ?

Raspuns:

Producatorii de rulmenti ofera garantie pentru perioada de depozitare a rulmentilor, in general doi ani de la livrare, in conditii de depozitare recomandate.

Se ofera garantie doar in cazul livrarilor directe la producatorii de autoturisme, masini-unelte, motoare electrice, etc., caz in care se face audit si se respecta cu strictete conditiile de executie a pieselor conjugate, a conditiilor de montaj si de ungere daca este cazul.

In cazul utilizatorilor generali de rulmenti ca piese de schimb se ofera tabele cu durabilitati normate pe tipuri de aplicatii.

13.  Ce rulmenti se recomanda in cazul in care rulmentii ce echipeaza motoarele electrice se uzeaza prematur datorita trecerii curentului electric?

Raspuns:

Pentru evitarea acestui fenomen, aparut cu precadere la motoare de tractiune de curent continuu sau alternativ, la generatoarele turbinelor eoliene sau in setul de rulmenti de roti si in motoarele de tractiune ale tramvaielor, FAG a dezvoltat rulmentii cu acoperire speciala pe inelul exterior sau pe cel interior, asa numitii Current-Insulating Bearings. Acoperirea de protectie se realizeaza printr-un procedeu ultramodern cu jet de plasma.

Sufixele utilizate pentru rulmentii cu acoperire pe inelul exterior: J20A; J20B; J20AA.

Sufixele utilizate pentru rulmentii cu acoperire pe inelul interior: J20C.     

14.  Ce date tehnice trebuie oferite pentru calculul durabilitatii rulmentului in raport cu o aplicatie data?

Raspuns:

Pentru calculul durabilitatii trebuie oferite urmatoarele date tehnice: turatia maxima, temperatura de lucru maxima, temperatura mediului ambient, valorile incarcarilor maxime specifice, radiale, axiale sau combinate, modul de ungere, cu unsoare sau cu ulei, caracteristicile lubrifiantului folosit, timpul de lucru, 8 ore, 16 ore, 24 ore.

In cazul in care aceste date pot fi transmise, durabilitatea calculata poate fi atinsa doar daca se respecta urmatoarele conditii referitoare la executia corecta a pieselor conjugate:

 • tolerante;
 • rugozitati;
 • abateri de pozitie si forma indicate de catre producatorul de rulmenti;
 • calitatea lubrifiantului;
 • cantitatea de unsoare la reungere;
 • timpul de reungere;
 • calitatea etansarii;
 • acuratetea montajului;
 • precizia alinierii echipamentului, etc.
Aceasta multitudine de factori care contribuie la obtinerea durabilitatii calculate duce practic la reducerea numarului rulmentilor iesiti din uz datorita imbatranirii materialului astfel incat acesta sa fie nesemnificativ fata de situatiile inverse, de caderi premature ale rulmentilor.

15.  Ce simbolizeaza C3 si cand se foloseste ?

Raspuns:

C3 este simbolizarea standard pentru joc radial mai mare decat normal. Se utilizeaza atunci cand:

temperatura in functionare poate atinge valoarea de 150°C, pentru rulmentii radiali cu bile ce echipeaza lagarele unui motor electric, pentru rulmentii cu diametrul interior >250mm din considerente de montaj, pentru a mari turatia maxima de functionare cu pana la 15% din turatia nominala a rulmentilor radiali cu bile.

16.  Cum putem identifica un rulment daca nu se mai poate citi nimic pe inelele lui?

Raspuns:

Atunci cand inscriptionarea de pe un rulment este stearsa sau neclara, pentru identificarea lui se vor comunica urmatoarele date: diametrul interior d, diametrul exterior D, latimea inelului exterior C, latimea inelului interior B, forma constructiva a corpurilor de rostogolire (bile, role conice, role butoi, role cilindrice, role ac), forma suprafetei exterioare a inelului exterior, cilindrica sau bombata, tipul etansarii, cu sau fara contact (2RS sau 2Z), date referitoare la aplicatie.

Pentru rolele de cama cu tija filetata se vor comunica diametrul exterior al rolei, diametrul filetului tijei, latimea totala si forma suprafetei exterioare a inelului exterior.

Daca rulmentul este spart, datele de mai sus se pot masura pe suprafetele de asezare a pieselor conjugate, arbore, respectiv carcasa.

17. Cum putem identifica un rulment radial-axial cu role conice cu dimensiuni in inch TIMKEN?

Raspuns:

Toti rulmentii Timken cu role conice si dimensiuni in inch au o inscriptionare de identificare atat pe inelul interior cat si pe inelul exterior. Rulmentul nu poate fi identificat daca se cunoaste numai unul din aceste simboluri deoarece exista mai multe posibilitati de combinare intre inelele interioare si cele exterioare. Din acest motiv, daca se cunoaste doar unul din coduri, trebuie indicata cealalta dimensiune, respectiv diametrul interior sau exterior.

18.  Cum se citeste simbolizarea inscrisa pe un rulment?

Raspuns:

Pe un rulment se gasesc urmatoarele inscrisuri: marca, tara de origine, simbolul rulmentului cu toate prefixele si sufixele, un grup de cifre sau litere si cifre care este un cod intern al producatorului si care specifica anul de fabricatie, lotul, etc. Pentru a cere un rulment este suficient sa se indice codul rulmentului si eventual marca lui (brandul). Nu se vor citi in continuarea simbolului rulmentului si codul de producator, acestea fiind separate de un spatiu suficient de mare.

Pentru rulmentii de precizie pentru brose se trec suplimentar pe inelele interioare si exterioare valorile maxime ale batailor radiale.

19.  Este corecta denumirea de rulment conic?

Raspuns:

Folosirea notiunii de rulment conic poate crea confuzii. Corect se va numi rulment cu role conice, denumirea prescurtata a rulmentilor radial-axiali cu role conice, sau rulment cu alezaj conic, specificandu-se si tipul rulmentului: radial cu bile, oscilant cu bile sau role pe doua randuri, cu role cilindrice pe doua randuri.

20.  Care este semnificatia codului ABEC ?

Raspuns:

ABEC este simbolizarea standard industriala, acceptata pentru clasa de precizie a rulmentilor.

A fost introdusa de ABMA, Asociatia Producatorilor Americani de Rulmenti si are cinci clase in functie de nivelul clasei de precizie. Echivalenta cu clasele de precizie ISO-DIN este data mai jos:

ABEC 1 = CN, clasa de precizie normal nesimbolizata pe rulmenti;

ABEC 3 = P6;

ABEC 5 = P5;

ABEC 7 = P4;

ABEC 9 = P2.

21.  Cum putem sa ne ferim de a cumpara rulmenti contrafacuti?

Raspuns:

Cea mai simpla si la indemana solutie de a fi siguri ca rulmentii primiti sunt originali este de a cumpara numai prin firmele autorizate de catre producatori. Aceste firme pot fi identificate de pe site-urile firmelor producatoare de rulmenti, care au in general un numar redus de colaboratori in Romania.

In general toti producatorii isi iau masurile lor de siguranta pentru ca rulmentii lor sa nu fie falsificati, cum ar fi: ambalaje specifice cu holograme si coduri de bare, inscriptionarea rulmentilor cu un anumit font si marime, coduri de producator specific, inscriptionate pe inele, etc.

22.  Cum se identifica un lagar din fonta sau din tabla cu rulmentul integrat?

Raspuns:

Astfel de lagare au un cod inscriptionat pe carcasa si unul pe rulment. Codul de ansamblu este cu totul altul.

In cazul in care aceste coduri nu se pot citi, se vor indica urmatoarele detalii:

 • diametrul arborelui pe care se monteaza rulmentul;
 • forma constructiva a lagarului: cu talpa, cu prindere in doua gauri, flansa patrata sau rotunda cu prindere in 4 gauri, ovala cu prindere in doua gauri, triunghiulara cu prindere in trei gauri, lagare intinzatoare rola banda, etc.;
 • materialul lagarului: fonta, tabla, material plastic;
 • distanta intre gaurile de prindere sau diametrul de asezare al lor;
 • distanta de la talpa lagarului la axa de simetrie a arborelui.

23.  Ce semnifica sufixul NA?

Raspuns:

Rulmentii radiali cu role cilindrice de tip, NU, NJ, NUP,NNU, NN pot avea sufixul NA care inseamna inel interior/exterior neinterschimbabil. Aceasta inseamna ca nu trebuie schimbate inelele intre rulmenti deoarece nu se mai obtine jocul radial dorit.

24.  Ce inseamna prefixul F atasat unui rulment radial cu bile de dimensiuni mici?

Raspuns:

Rulmentii miniaturali, cu dimensiuni ale inelului interior pana la 10mm, care au guler (flansa) la inelul exterior, au indicat prefixul F, de exemplu F626.

25. Cum putem identifica marimea alezajului diametrului interior al unui rulment?

Raspuns:

Toti rulmentii cu dimensiuni ale diametrului interior pana la 9mm inclusiv au valoarea acestuia trecuta in simbol. De exemplu 623 are inelul interior de 3 mm, 627 are inelul interior de 7mm s.a.m.d.

Rulmentii cu dimensiuni intre 10 si 20mm exclusiv au coduri speciale pentru identificarea diametrului interior astfel:

 1. = diametrul interior de 10 mm;
 2. = diametrul interior de 12 mm;
 3. = diametrul interior de 15 mm;
 4. = diametrul interior de 17 mm.

Pentru toti rulmentii cu diametrul interior intre 20mm si 500mm exclusiv, se poate determina inelul interior inmultind ultimile doua cifre cu 5, de ex: 6218 are diametrul interior de 90 mm.

Rulmentii cu diametrul interior de 500 mm si mai mare au trecut in clar in simbolizarea lor marimea acestuia de ex: 224/800 are diametrul interior de 800 mm.

Aceste reguli sunt valabile numai pentru rulmentii cu dimensiuni metrice nu si pentru cei cu dimensiuni in inch.

26.  Ce informatii trebuie cunoscute pentru a defini corect un lagar sectionat complet echipat?

Raspuns:

Pentru definirea corecta a unui lagar sectionat complet echipat trebuie furnizate urmatoarele date:

 • Tipul rulmentului: radial oscilant cu bile pe doua randuri cu alezaj cilindric respectiv conic+bucsa de strangere aferenta; radial oscilant cu role butoi pe doua randuri cu alezaj cilindric respectiv conic+bucsa de strangere;
 • Lagarele pot fi amandoua de trecere sau unul de trecere si celalat de capat;
 • Tipul ungerii: cu unsoare sau cu ulei;
 • Tipul etansarii: din cauciuc nitrilic NBR, pentru conditii uzuale de functionare, cu labirint pentru viteze periferice foarte mari, din pasla, pentru viteze periferice mici sau combinatii de etansari de tip labirint si inel O-ring.

27. Care sunt cotele importante pentru echivalarea lagarelor sectionate complet echipate?

Raspuns:

Lagarul echivalent trebuie sa aiba aceleasi valori pentru distanta dintre suruburile de prindere precum si pentru distanta de la talpa lagarului la axa simetrica.

28. Cum se simbolizeaza corect o curea trapezoidala?

Raspuns:

Definirea corecta a unei curele trapezoidale se face prin simbolul curelei, dat de baza mare a trapezului B si inaltimea acestuia, H, si specificatia lungimii interioare Li, a lungimii primitive Ld, Lp sau Lw, sau a lungimii exterioare a curelei La. Simbolizarea corecta va fi B x H x Li (La, Lw).

29.  Ce se intelege prin lungimea primitiva a curelei?

Raspuns:

Lungimea primitiva a curelei, notata cu Ld, Lp sau Lw, este lungimea masurata pe diametrul de asezare a cordului din fibra de poliester. Aceasta dimensiune este data de catre producator si nu poate fi masurata efectiv.

30.  Cum putem identifica o curea trapezoidala?

Raspuns:

In cazul in care nu se mai poate recunoaste simbolizarea curelei inscrisa pe suprafata exterioara a acesteia, pentru identificarea ei sunt necesare urmatoarele date:

 • baza mare a trapezului B in mm;
 • inaltimea trapezului, H in mm;
 • lungimea masurata pe suprafata exterioara a curelei La in mm.

Se va specifica de asemenea daca cureaua este crenelata la interior.

31.  Cand se folosesc curele trapezoidale crenelate?

Raspuns:

Atunci cand distanta dintre axe este mica sau cand diametrele fuliior sunt mici si unghiul de infasurare este mare se recomanda utilizarea curelelor crenelate la interior.

Aceste striatii transversale conduc la marirea elasticitatii curelei, realizeaza micsorarea tensiunii de incovoiere si marirea suprafetei de contact a flancurilor curelei cu roata.

32.  Cum putem identifica o curea trapezoidala poli-V?

Raspuns:

Pentru identificarea corecta a acestui tip de curea se vor indica urmatoarele:

 • profilul curelei, care este dat de pasul dintre doua goluri sau dintre doua varfuri, si de inaltimea acesteia;
 • lungimea curelei masurata pe diametrul exterior;
 • numarul de varfuri sau latimea efectiva a curelei.

Simbolizarea curelei se face prin indicarea numarului de varfuri, a profilului curelei si a lungimii.

33.  Cum putem identifica o curea danturata (sincrona)?

Raspuns:

Profilul dintelui, trapezoidal, rotund sau evolventic, face diferentierea vizuala intre tipurile de curele danturate.

Caracteristica materialului, cauciuc negru cloroprenic, material transparent verde sau maroniu, putandu-se vedea insertia din sarma sau material alb netransparent sunt de asemenea informatii vizuale foarte importante pentru identificarea curelei.

Pasul dintre doi dinti, masurat intre varfurile acestora si inaltimea curelei determina marimea profilului.

Pentru identificarea marimii curelei se vor specifica numarul de dinti si latimea acesteia.

Pentru verificare, produsul dintre numarul de dinti, z si pasul dintre doi dinti p va trebui sa fie egal cu lungimea curelei masurata pe exterior.

Curelele cu profilul dintelui rotund sau evolventic au intotdeauna pasul in milimetri ca si curelele cu profil trapezoidal al dintelui din poliuretan, transparente sau nu.

Curelele cu profil trapezoidal al dintelui, din cauciuc negru, cloroprenic, au pasul in inch.

34.  Cum putem identifica un lant de tip Gall?

Raspuns:

Pentru identificarea unui lant Gall se vor specifica urmatoarele dimensiuni:

 •    pasul in mm, distanta  dintre centrele a doua role consecutive;
 •    diametrul rolei;
 •    latimea rolei (distanta interioara intre cele doua eclise).

Se va specifica de asemenea si numarul de randuri.

35.  Cum sunt ambalate lanturile?

Raspuns:

Lanturile dupa norma Europeana ISO se livreaza in cutii avand 5m lungime si o za dreapta de inchidere, iar cele dupa norma American ANSI in cutii avand 3,04 m lungime si o za dreapta de inchidere.

36. Care este diferenta intre za de inchidere dreapta si za de inchidere cotita?

Raspuns:

Atunci cand lungimea lantului este data de un numar par de zale, pentru inchiderea lui este necesara o za dreapta, iar daca lungimea lui este data de un numar impar de zale se foloseste pentru inchiderea lui o za cotita. 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai recente informari si evenimente ale companiei, va rugam introduceti e-mailul dumneavoastra in spatiul de mai jos.

06.10.2014

Va asteptam la TIB, organizat de Romexpo in perioada 15-18 octombrie 2014

     In calitate de furnizor complet de rulmenti si produse specific industriale, Primagra isi bifeaza inca o data prezenta la TIB, Targul Tehnic International, editia 2014. Avem ono
» citeşte mai mult
23.05.2014

Va invitam la Agriplanta, intre 5-8 iunie 2014, la Fundulea, in jud. Calarasi

          Ca si anul precedent, Primagra va fi prezenta la Agriplanta, targ cu specific agricol, organizat in Fundulea, judetul Calarasi intre 5-8 iunie 2014. Ne puteti viz
» citeşte mai mult
28.10.2013

Primagra va invita la Indagra

Primagra va invita la Indagra, targ de agricultura, ce va avea loc in perioada 30.10-03.11.2013, in cadrul ROMEXPO. Indagra 2013 este locul de intalnire pentru diverse companii producatoare de util
» citeşte mai mult
10.12.2012

Primagra - 15 ani de tenacitate

Ceea ce ieri a fost un inceput, astazi este certitudine, iar maine va fi evolutie. 15 ani au trecut ca 15 secunde. In 2012 putem spune ca: asa cum doar cerul este albastru, doar cu Primagra fi
» citeşte mai mult

Arhiva

calendarul se încarcă
» vezi toate postările